Firma Wiha i jej 25-letnia historia wyróżnień w konkursie if DESIGN AWARD

Schonach, lipiec 2017 r. – wkrętaki, uchwyt na bity, bity, młotki, innowacyjne szczypce, rozwiązania dynamometryczne i wiele innych narzędzi ręcznych zasługiwało i zasługuje na uznanie. Nie chodzi o zwykłe narzędzia, ale o produkty, za których koncepcją skrywają się odpowiednio zaprojektowana funkcjonalność czy innowacyjny pomysł. Są one tego żywym przykładem. Od 1992 roku jury złożone z członków niezależnych instytucji projektowych IF DESIGN Award regularnie wyróżnia firmę Wiha za innowacyjne narzędzia. Już 20 wyróżnień trafiło na konto tego producenta narzędzi ręcznych rodem ze Schwarzwaldu. Niektóre rzeczy pozostały takie same, jednak zdaniem członków zespołu firmy Wiha wiele z nich przez 25 lat bardzo się zmieniło. Są to zmiany dotyczące samej firmy Wiha, znaczenia jej udziału w takich konkursach jak if DESIGN Award, kulturze innowacji czy udziału w rynku narzędzi ręcznych.

Pierwszymi produktami firmy Wiha wyróżnionymi nagrodą „if AWARD” w roku 1992 i później były wkrętak dynamometryczny, klucz trzpieniowy, uchwyt składany ClapStar oraz młotek Safety 2000, co stanowiło zaledwie początek przygody z „designem”. Do 2017 pojawiło się szereg innowacji w segmencie narzędzi ręcznych. Wraz z rozwojem technologii zmieniający się rynek narzędzi ręcznych wymusił dostosowanie projektowanych narzędzi do wymagań i potrzeb użytkowników, tworząc ich nowy wizerunek i wyznaczając nowe standardy funkcjonalności, ergonomii i efektywności.

„Na każdy proces rozwoju produktu miały i mają wpływ doświadczenia z przeszłości, w tym  wiedza zgromadzona w trakcie współpracy z użytkownikami wyrażającymi swoje potrzeby i oczekiwania. Do tego dochodzą również osiągnięcia nauki i wyniki badań oraz spora dawka inwencji twórczej naszego zespołu projektowego. Wszystko to oznacza, że rozwój naszych produktów z biegiem czasu nie tylko dotrzymywał kroku aktualnym trendom, lecz stanowił również ich wyznacznik” – wyjaśnia Wilhelm Hahn, obecny prezes i właściciel tego rodzinnego przedsiębiorstwa w 3. pokoleniu.

Jako najmłodszy tegoroczny laureat nagrody if Design Award – uchwyt na bity z magazynkiem LiftUp 26one® - jest 19 z kolei wprowadzoną do użytku innowacją w ostatnich latach. To szczególne uniwersalne dla użytkownika narzędzie,  dzięki swojej funkcjonalności ułatwia codzienną pracę i sprawia, że staje się ona szybsza, bezpieczniejsza i bardziej komfortowa. W rękojeści narzędzia znajduje się 13 podwójnych bitów gotowych do wykorzystania przy 26 różnych połączeniach śrubowych. Jedno narzędzie i 26 możliwości. Tym samym mamy połączenie mniejszego ciężaru (jedno narzędzie a nie 26 oddzielnych wkrętaków) i większą efektywność. Wspólną cechą wyróżniającą 19 poprzednich nagrodzonych w konkursie narzędzi na przestrzeni ostatnich 25 lat był design. Nie sposób o nim zapomnieć, bo stanowił istotne kryterium wyboru jury, oczywiście w połączeniu z korzyściami funkcjonalnymi.

„Idea współzawodnictwa oraz silna inwencja twórcza są głęboko zakorzenione w kulturze korporacyjnej reprezentowanej przez nas. Ciągle aktualną receptą na sukces są dla nas: konkurowanie z innymi, wyznaczanie trendów i innowacyjność, wyciąganie wniosków ze współzawodnictwa i procesów biznesowych. Udział w konkursach takich jak if DESIGN AWARD daje nam w dalszym ciągu możliwość autonomicznego sprawdzania tych założeń i zdobywania kolejnych nagród. Stanowi to dla nas szansę pokazania, że w porównaniu z innymi: nasze innowacje są czymś wyjątkowym, pionierskimi osiągnięciami nie tylko dla nas, lecz również niezależnych gremiów profesjonalistów” – konkluduje pan Wilhelm Hahn i dodaje na zakończenie: „Jubileusz 25-lecia nagrody if DESIGN udowadnia, że konsekwentnie trzymamy się tych idei, a nasza strategia opiera się wciąż na intensywnej pracy nad rozwojem i innowacjami”.

Kommunikat prasowy: Firma Wiha i jej 25-letnia historia wyróżnień w konkursie if DESIGN AWARD