Schonach, listopad 2016 r. – mankamenty klasycznych zastosowań szczypiec zaciskowych znane są każdemu elektrykowi. Haczenie i blokowanie się tulejek kablowych, niewłaściwe zaciśnięcie lub zupełnie błędne pozycjonowanie tulejek w główce szczypiec i w rezultacie pojawiają się niepotrzebne odpady. Zwiększa to nie tylko koszty materiału oraz wydłuża czas, lecz wpływa również na bezpieczeństwo procesu i nerwy użytkowników. W odpowiedzi na to firma Wiha prezentuje automatyczne rozwiązanie, które nadając się do zakresu zastosowań 0,08 – 16 mm² łączy w jednym dwa rodzaje szczypiec zaciskowych oraz zapewnia bezproblemową i efektywną pracę.

Użytkownicy mogą odetchnąć, a tulejki kablowe zostać odpowiednio obrobione. Dzięki nowemu dopasowaniu różnych technicznych i funkcjonalnych właściwości nowych automatycznych szczypiec zaciskowych dla elektryków producenta narzędzi ręcznych, firmy Wiha, praca związana z zaciskaniem stanie wyraźnie łatwiejsza. Wygodne wprowadzanie tulejek kablowych zapobiega zaciśnięciu płaszcza z tworzywa sztucznego. Zamienienie otworu kwadratowego formą sześciokątną względnie zaciskiem sześciokątnym sprawia, że haczenie i blokowanie się tulejek kablowych w szczypcach nie jest możliwe. Automatyczne dopasowanie do wielkości tulejki kablowej z zakresu zastosowań między 0,08 – 16 mm² oraz odpowiedniej i przeznaczonej do niej siły dociskania również znacznie ułatwiają zastosowanie. Z punktu widzenia bezpieczeństwa procesu te dwie właściwości produktu w połączeniu z kolejnymi cechami, jak np. wbudowana dźwignia pozwalająca na przerwanie procesu zaciskania w dowolnym momencie, tworzą szeroką paletę zalet przyjaznych dla użytkownika w porównaniu do wcześniejszych lub podobnych modeli.

Komunikat prasowy: Łatwe zaciskanie – automatyczne rozwiązanie firmy Wiha zapewniające większą efektywność oraz duży zakres zastosowań

Ilustracja 1: Łatwe zaciskanie – automatyczne rozwiązanie firmy Wiha zapewniające większą efektywność oraz duży zakres zastosowań

Ilustracja 2: Łatwe zaciskanie – automatyczne rozwiązanie firmy Wiha zapewniające większą efektywność oraz duży zakres zastosowań

Ilustracja 3: Łatwe zaciskanie – automatyczne rozwiązanie firmy Wiha zapewniające większą efektywność oraz duży zakres zastosowań