Nieważne czy śrubę przykręca „Kajko czy Kokosz”

Schonach, lipiec 2016 r. – zmianowy system pracy w produkcji przemysłowej z wykorzystaniem obróbki skrawaniem. „Pracownik A” w bieżącym procesie produkcyjnym zostaje zastąpiony po krótkim, ale jednak precyzyjnym i dokładnym przekazaniu obowiązków przez „pracownika B”. Taka sama czynność, taki sam poziom wiedzy – proces przebiega bezpiecznie. Jednak później podczas przygotowywania maszyny, przy wymianie i dokręcaniu płytek wieloostrzowych przestawnych mogą wystąpić różnice. Jeden przykręca śrubę mocniej, drugi słabiej ... lub, mówiąc przesadnie: zależnie od obfitości śniadania dzisiaj są jak Kajko, jutro - zależnie od obfitości śniadania - jak Kokosz. Konsekwencją tego są uszkodzenia drogich narzędzi, a w najgorszym przypadku nawet całkowita awaria maszyny. Tylko narzędzia dynamometryczne mogą na stałe zapewnić jakość procesów. W odpowiedzi na takie wymogi firma Wiha oferuje bogaty program narzędzi dynamometrycznych oraz doradztwo i zalecenia oparte na gruntownym i wieloletnim doświadczeniu.

W większości zakładów przemysłowych i produkcyjnych zapewnienie bezpieczeństwa procesu jest obecnie jednym z najważniejszych celów. Różne czynniki decydują i wpływają na to, jak bezpiecznie tzn. ostatecznie bezproblemowo, efektywnie i z zapewnieniem jakości przebiegają procesy produkcyjne. Producent narzędzi ręcznych, firma Wiha, postrzega stosowanie narzędzi dynamometrycznych w przemysłowej wymianie narzędzi np. przy płytkach wieloostrzowych jako jeden z ważniejszych i jak dotąd często mocno niedocenianych czynników, który ma pozytywny wpływ na indywidualne bezpieczeństwo procesu.

Właściwy moment dokręcania chroni użytkownika przed poprawkami i uszkodzeniami materiału. W wielu branżach stosowanie narzędzi dynamometrycznych jest częściej wymagane niż kiedykolwiek dotąd, a nawet nakazane lub nieodzowne np. z uwagi na roszczenia gwarancyjne. Volker Lehmann, manager produktu i specjalista w dziedzinie narzędzi dynamometrycznych w firmie Wiha, wyjaśnia: „Nowe obszary zastosowań, technologie i materiały oraz coraz dalej postępująca miniaturyzacja prowadzą do większego zapotrzebowania na narzędzia z zawsze pasującym momentem dokręcania. A zapewnienie bezpieczeństwa procesu celem uniknięcia problemów jakościowych jest przy tym kwestią najważniejszą. Ze względu na typowy obecnie zmianowy system pracy, zmieniający się pracownicy posiadający różne cechy motoryczne i fizyczne oraz częściowo różne wykształcenie kierunkowe lub doświadczenie, nie są w stanie zagwarantować tego bezpieczeństwa wyłącznie dzięki dokładnemu przenoszeniu siły bez użycia właściwego narzędzia ręcznego. Stosowanie właściwego narzędzia ma zapobiec wysokim kosztom poprawek lub reklamacjom produktów przez użytkowników, a także utracie własnego wizerunku jakościowego .” Wiha dostarcza rozwiązania zorientowane na użytkownika gwarantujące nie tylko bezpieczeństwo procesu i efektywną pracę, lecz uwzględniające również standardy z zakresu ochrony zdrowia. Firma Wiha, będąca jednym z pierwszych dostawców narzędzi dynamometrycznych do wkręcania, czerpie wiedzę z wieloletniego doświadczenia i oferuje ją w formie bogatego asortymentu narzędzi dynamometrycznych. Jej różne systemy dynamometryczne, wkrętaki serii TorqueVario®-S i iTorque, rękojeści pistoletowe serii TorqueVario®-STR i rękojeści T serii TorqueVario®-STplus łączą precyzję i funkcjonalność z bezpieczeństwem i ergonomią. W zależności od obszaru zastosowania oferowane są różne narzędzia dynamometryczne, o różnych właściwościach i zaletach. Ale wszystkie mają jedną wspólną cechę. Wszystkie gwarantują bezpieczeństwo procesu oraz cechuje je niezawodność i łatwa obsługa. Nieważne więc, kto dokręca i jakie było śniadanie – z narzędziami dynamometrycznymi firmy Wiha każdy robi to bezpiecznie i poprawnie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie www.wiha.com.

Komunikat prasowy: Właściwy moment dokręcenia gwarancją bezpieczeństwa procesu – dlaczego narzędzia dynamometryczne są, zdaniem producenta narzędzi ręcznych, firmy Wiha, tak ważne w nowoczesnym przemyśle