Schonach, luty 2017 r. – „Już gotowe?” Pytanie, które elektrycy ”uwielbiają”, a klienci równie chętnie zadają. Jest rzeczą oczywistą, że czas i koszty są jednakowo ważne. A jeśli dodać do tego profesjonalne wyniki pracy oraz łatwy, w 100% bezpieczny i zdrowy sposób pracy, wówczas mamy do czynienia z przypadkiem idealnym. Aby to było możliwe, musi być spełnionych wiele poszczególnych warunków. Rozwiązanie dla jednego z nich dostarcza producent narzędzi ręcznych firma Wiha Werkzeuge, oferując innowacyjne szczypce TriCut. Są to szczypce instalacyjne z certyfikatem VDE, które oferując potrójną funkcjonalność, taką jak: „obróbka na określoną długość, usuwanie płaszcza oraz zdejmowanie izolacji” sprawiają, że obróbka kabli jest dla użytkowników wyraźnie łatwiejsza, efektywniejsza i bardziej ergonomiczna.

W procesie obróbki kabli do wykonania trzech głównych etapów tej pracy „obróbki kabla na określoną długość, usunięcia płaszcza i zdjęcia izolacji poszczególnych przewodów” potrzeba zwykle trzech różnych narzędzi: szczypiec do cięcia bocznego, narzędzia do usuwania płaszcza oraz szczypiec do zdejmowania izolacji. TriCut łączy te wszystkie funkcje i sprawia, że stosowanie różnych szczypiec nie jest już konieczne – stanowi to mocny argument, przemawiający za używaniem szczypiec uniwersalnych, zwłaszcza przy częstym wykonywaniu prac na drabinach w otoczeniu elementów znajdujących się pod napięciem. TriCut sprawdza się szczególnie w ciasnych miejscach dzięki specjalnie odginanej główce umożliwiającej zarówno ergonomiczne jak i oszczędzające siłę usuwanie płaszcza i zdejmowanie izolacji wzdłuż kabla. Ta zaleta TriCut jest decydująca w porównaniu z innymi szczypcami, zwłaszcza przy używaniu ich do prac w puszkach rozdzielczych lub rozgałęźnikach. Za pomocą szczypiec do cięcia bocznego TriCut można oprócz kabli obcinać również twardsze druty lub nawet łańcuchy. Szczypce te zajmują również mniej miejsca i przede wszystkim stanowią mniejszy ciężar przy pasku, w torbie lub w skrzynce narzędziowej. Dzięki wysokim standardom jakości stosowanym przez producenta oraz bardzo wytrzymałej obróbce i produkcji zgodnie z normą IEC 60900:2012 szczypce TriCut odznaczają się długą żywotnością i dostępne są dla użytkowników do wyboru w wersji VDE, w przypadku której każde narzędzie testowane jest pojedynczo pod napięciem 10.000 V AC i dopuszczone do użycia pod napięciem 1.000 V AC, oraz w nieizolowanej wersji klasycznej.

Komunikat prasowy: Sprytne narzędzie zastępuję pracę trzech – szczypce instalacyjne TriCut electric firmy Wiha

Illustracja 1: Sprytne narzędzie zastępuję pracę trzech – szczypce instalacyjne TriCut electric firmy Wiha

Illustracja 2: Sprytne narzędzie zastępuję pracę trzech – szczypce instalacyjne TriCut electric firmy Wiha