Zielone światło dla bezpieczeństwa — Codzienna kontrola funkcjonalności pod kątem ustawionych wartości momentu obrotowego przy użyciu testera Torque QuickCheck firmy Wiha

Użycie niewłaściwego momentu obrotowego może mieć poważne konsekwencje, szczególnie w przypadku wykonywania połączeń śrubowych we wrażliwych miejscach. W rezultacie częstokroć dochodzi do uszkodzeń materiału, ponoszenia dużych nakładów sił i środków na realizację przeróbek lub roszczeń gwarancyjnych. Testerem Torque QuickCheck można w szybki i łatwy sposób kontrolować funkcjonalność wkrętaków dynamometrycznych firmy Wiha przed każdym ich użyciem. Regularne kontrolowanie narzędzi gwarantuje bezpieczeństwo wykonywanej pracy. Ponadto przyrząd Torque QuickCheck wyróżnia się wyjątkowym komfortem obsługi: Aby sprawdzić funkcjonalność narzędzia dynamometrycznego, należy włożyć do przyrządu Torque QuickCheck odpowiedni wkrętak dynamometryczny firmy Wiha wraz z dołączonym do niego trzonkiem-adapterem i sprawdzić z użyciem momentu 2,8 Nm. Wynik testu jest wyświetlany wyraźnie na wskaźniku LED. Dzięki zwartej konstrukcji i ergonomicznemu kształtowi przyrząd Torque QuickCheck nadaje się idealnie do zastosowań mobilnych.

Użytkownicy doskonale znają sytuację, kiedy co jakiś czas należy odesłać używane narzędzie dynamometryczne do kalibracji. Sytuacja ta ma miejsce najczęściej po roku lub po 5000 wykonanych operacjach dokręcania. Gdy narzędzie powraca z notą: „poza tolerancją”, nie wiadomo, jak długo i u których klientów stosowany był niedokładny moment obrotowy dokręcania. Użytkownicy muszą w takiej sytuacji podjąć trudną decyzję: Kontrola wszystkich prac w ostatnim okresie? Czy może podjęcie ryzyka, że ewentualnie z powodu niesprawnego narzędzia dynamometrycznego doszło do nieprawidłowego dokręcenia, co może skutkować uszkodzeniami materiału i urządzeń? W przypadku takiego problemu z pomocą przychodzi innowacyjny produkt Wiha.

Przy pomocy przenośnego testera Torque QuickCheck można codziennie kontrolować, czy stosowane narzędzie dynamometryczne działa jeszcze w zakresie przepisowych granic tolerancji. To bezpieczeństwo pozwala użytkownikom i zakładom na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy, ponieważ w ten sposób można uniknąć niepotrzebnych akcji gwarancyjnych oraz poprawek. Przyrząd Torque QuickCheck firmy Wiha pełni funkcję szybkiego testera, pomocnego przy określaniu wartości momentu obrotowego oraz zagwarantuje większe bezpieczeństwo przy przykręcaniu dynamometrycznym. Idealnie nadaje się do wszystkich wkrętaków dynamometrycznych iTorque® i Torque Vario®-S, które można ustawić na wartość kontrolną 2,8 Nm. Należy jednak pamiętać, że nowy tester firmy Wiha nie zwalnia użytkownika z obowiązku przeprowadzenia udokumentowanej kalibracji.

Dostępne pliki do pobrania:
DE - Sorgt für mehr Kontrolle
EN - Green light for safety